Så, hvem er Bent Inge Høiås?

Jeg begynte å jobbe med nettsider allerede i år 2000 da jeg drev et selskap som het NOVAprofil. Nettsider ble en lidenskap og i 2003 startet jeg selskapet Siteman sammen med Martin Kronstad. Siteman som navn er i dag historie etter fusjon av tre selskaper som dannet det nye kommunikasjonsbyrået Godt Sagt i 2016.

Bent Inge Høiås - daglig gleder i Siteman

Jeg er nok for mange mest kjent som «daglig gleder» i Siteman AS.

Siteman CMS – et brukervennlig publiseringsverktøy

I Novaprofil hadde jeg mot slutten av 2002 et femtitalls kunder som sendte meg e-post når de ville ha gjort noe med nettsidene sine. Med såpass mange kunder ble dette arbeidet etterhvert ganske overveldende og jeg satte i gang letingen etter et publiseringsverktøy (CMS) som kunne lette arbeidet for egen del, og gjøre det mulig for kundene å redigere nettstedet selv.

Jeg tror jeg prøvde det som var av løsninger på markedet, men jeg fant ikke én jeg kunne kalle brukervennlig. Skulle jeg rett og slett lage det selv? Felles kjente oppfordret meg til å ta kontakt med Martin Kronstad og det viste seg at han faktisk hadde laget et publiseringsverktøy han hadde kalt Siteman CMS. Vi skrotet det opprinnelige systemet og startet helt fra scratch med nye Siteman CMS.

 

Siteman.no - anno 2015
Geeks i Siteman 2013

Siteman – et nytt selskap blir til

Samarbeidet mellom meg selv og Martin viste seg å være såpass bra at vi bestemte oss for å etablere et nytt selskap, sammen, og i 2003 så Siteman dagens lys.

I Drammensdistriktet ble vi etterhvert den soleklare markedsleder på leveranse av nettsteder og vi hadde kunder fra hele landet, med mange reklamebyråer som partnere.

Selskapet ble tålmodig bygget, stein for stein, og vi ble etterhvert mange ansatte i Siteman – alle med en felles visjon: «Vi skaper for å begeistre!»

Våre verdier var Glede, Engasjement, Empati og Kvalitet. Forkortet GEEK, noe som passet godt til vårt konsept. Men, jeg lover, det var rent tilfeldig.

Proud to be GEEK

Sitemangjengen i 2013: F.v. Andreas Wilthil, Martin Blikstad, Anders Hvidsten, Eirik Røren, Bent Inge Høiås, Bjørn Langfors, Stian Hansen, Jan Erling Kristiansen og Martin Kronstad.

«Siden 80-tallet da Bent Inge knakk binærkoder ved hjelp av linjal, millimeterark og ZX Spektrum, har han hatt en brennende interesse for design og profilering. I 2003 startet han og Martin Kronstad Siteman for å tilby gode webtjenester til overkommelige priser.

Empati og kvalitet står svært nært Bent Inges hjerte, noe han til stadighet bruker tid på å forklare viktigheten av. Bent Inge er vår leder og holder oss i øra så godt han kan, men han er også en av gutta og sørger for at god atmosfære opprettholdes i kontorlokalene, der spøk og latter aldri er langt unna.»

– Beskrivelse, ført i pennen av Stian Hansen, på siteman.no i 2013.

GEEK – Glede, Engasjement, Empati og Kvalitet

Dette er verdier jeg tar med meg videre inn i Flyt Digital. Glede og engasjement er uten tvil viktig, men som Stian Hansen skrev på siteman.no i 2013 er det spesielt Empati og Kvalitet som ligger mitt hjerte nærmest.

Empati i denne sammenhengen handler først og fremst om å kunne sette seg inn i kundens situasjon, å sette seg på kundens side av bordet, føle på utfordringene og drømmene de har slik at vi på best mulig måte kan hjelpe de å nå sine mål.

Kvalitet i arbeidet er ekstremt viktig. Jeg har messet om dette til mine ansatte i årevis. Ofte er manglende kvalitet åpenbart på et nettsted, men det meste ligger under panseret og det er der de fleste feiler. Jeg startet min karriere innen webutvikling med å håndkode hver enkelt nettside med HTML og CSS fra bunnen og er kunnskapstørst som få, så jeg vet hvor skoen trykker.

«Når du skal gjøre noe, gjør det skikkelig!»

Når vi skulle bygge Siteman videre i 2004 så jeg på det som min plikt, både ovenfor våre kunder og min partner, Martin Kronstad, å lære så mye som mulig om webutvikling som mulig. Dette gikk så langt at jeg nærmest isolerte meg fra venner og familie for å gjøre et skikkelig dypdykk i faget, ved rett og slett å flytte til Gjøvik. Der kunne jeg jobbe uforstyrret og tilegne meg masse ny kunnskap.

Så fra vårt nye hovedkontor på Gjøvik kunne vi i 2005 lansere Siteman CMS versjon 4. Da begynte ballen virkelig å rulle. Vårt nye publiseringsverktøy var noe så sjeldent som søkemotorvennlig. Noe som egentlig var en bieffekt av det opprinnelige målet: Å gjøre nettsidene tilgjengelige for blinde og svaksynte. Søkemotorene er jo også blinde så det lønte seg!

Våre kunder vokste nå også digitalt ved å klatre vesentlig høyere opp på resultatlistene til søkemotorene.

«Off course I don’t look busy, I did it right the first time!»

Dette med å gjøre ting skikkelig har jeg prentet inn i hodene til de ansatte i Siteman gjennom alle år, sikkert til det kjedsommelige. Teksten over er hentet fra en t-skjorte jeg fikk av de ansatte, et tydelig pek til at jeg alltid (noe spøkefullt) ba de gjøre det riktig første gangen om de hadde gjort noen feil. Selvsagt er det rom for feil, det er som regel feil vi lærer best av og jeg har uten tvil gjort mange av dem selv. Men… den samme feilen bør ikke gjøres igjen.

Fusjon og en snarlig exit

Før fusjonen mellom Siteman, Catapult og Godt Sagt kommunikasjon i 2017 hadde Siteman vokst til et selskap med 20 ansatte. Nye Godt Sagt ble Drammens desidert største kommunikasjonsbyrå med 40 ansatte.

I det nye selskapet ble min rolle perifer, etter eget ønske. Jeg brant fortsatt for å hjelpe kundene med nettsider og digital markedsføring så færre adminstrative oppgaver var i utgangspunktet en lettelse. Nå kunne jeg virkelig utnytte min kunnskap!

Slik gikk det dessverre ikke. Her velger jeg å gjøre en lang historie kort. Veldig kort. Jeg skal spare deg for detaljene, men det store nye selskapet jeg hadde så store forhåpninger om ble rett og slett en stor skuffelse for min del.

Jeg klarte aldri å finne meg til rette i en ny hverdag, hvor tankesettet var så radikalt forskjellig fra de verdiene vi hadde bygget opp i Siteman gjennom 14 år. Så, på min egen bursdag, den 29.11.2018 leverte jeg min oppsigelse til styret i Godt Sagt.

Godt gjort er bedre enn godt sagt. – Benjamin Franklin

I 2019 valgte jeg å starte helt på nytt. Igjen.

Flyt Digital – en ny start

Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke skulle ha flere ansatte i selskapet enn meg selv.  Landskapet innen webutvikling og digital markedsføring er betraktelig endret de siste 20 årene og verden er blitt mindre. Behovet for spisset kompetanse er større, men det er også viktig å ivareta helheten.

Alt hører sammen med alt

Dette nye landskapet gjør det mulig for meg å hyre en apputvikler i São Paulo, en systemoperatør i Barcelona eller en WordPress-ekspert i Dhaka, Bangladesh. Alt etter behov.

“The other part of outsourcing is this: it simply says where the work can be done outside better than it can be done inside, we should do it.” Alphonso Jackson

20 års erfaring og en umettelig kunnskapstørst gjør at jeg kan mye om alt og alt om noe. Jeg har ingen universitetsgrad, men er sertifisert i Google Ads, Google My Business og Google Analytics.

En av de største gledene som finnes, er å fly inn i uvitenheten på jakt etter kunnskap. Robert Wilson Lynd

Jeg bygger nettsider selv. Jeg hjelper kundene med annonser i Google Ads og analyserer resultatene i Google Analytics.

Men, det er viktig å kjenne sine begrensninger også, så der jeg ser det er hensiktsmessig for meg og kundene mine henter jeg den beste kompetansen jeg kan finne, uavhengig av hvor i verden jeg måtte finne den.

Jeg er sikker på at bredden i min kompetanse kan gi stor nytteverdi. Også for din bedrift!